Restauracja „Nasz Hotel” Gostyń
Wstęp
Restauracja naszego hotelu słynie w całej okolicy ze swej oryginalności oraz łączenia tego co nowoczesne z tradycjami kuchni polskiej. Nasi kucharze to osoby z doświadczeniem i pasją. Pracowali w najlepszych restauracjach w Poznaniu i Warszawie. Restauracja była wielokrotnie odwiedzana przez słynne osobistością związane z gotowaniem. Wśród nich można wymienić m.in. Roberta Makłowicza i Magdę Gessler.
Oferta – Restauracja „Nasz Hotel”
Restauracja znajduje się na parterze naszego hotelu w dwóch dużych salach. Jest otwarta od godziny 8:00 do 24:00. Codziennie serwuje 3 posiłki dla gości, ale także osób zewnętrznych. Istnieje także możliwość zorganizowania imprez zamkniętych. Klienci goszczą u nas na urodzinach, weselach, I komuniach, leciach, itd. Zapisów oraz ustalania szczegółów należy dokonywać telefonicznie lub w recepcji hotelowej. Dania naszej kuchni powstają głównie z lokalnych produktów i od miejscowych przedsiębiorstw, np. mleczarni. Menu jest tworzone z myślą o najlepszych koneserach dobrego jedzenia. Z szacunku dla Państwa poglądów wzbogaciliśmy nasze menu o dania wegetariańskie i wegańskie.
Kuchnia wielkopolska
Na naszym stołach królują głównie daniach kuchni regionalnej. Odrębność kuchni tego regionu wynika z dwóch kwestii. Pierwszą jest zabór pruski oraz migracja bamberska. Natomiast drugą kwestia popularności ziemniaka, który swój tryumf zaczął święcić w Wielkopolsce już w XIX w. Znaczący wpływ w historii odcisnęła także kuchnie francuskie i żydowskie. Składniki dań poznańskiej kuchni pochodzą z produktów charakterystycznych dla regionu. Dawna dieta Wielkopolan była odmienna ze względu na kryterium statusu majątkowego. Chłopi jadali głównie ziemniaki oraz kapustę (mięso w święta). Najbardziej wykwintne dania gościły u ziemiaństwa. To właśnie w ich dworach pielęgnowało się tradycję, patriotyzm oraz miłość do rodzimej strawy. Było to szczególnie wartościowe w czasach zaborów. Dziś coraz częściej zabiega się o pamięć i niepowtarzalny smak naszych specjałów. Do tradycyjnych wielkopolskich produktów chronionych prawnie należą: rogal świętomarciński (związany głównie z Poznaniem, Świętem Niepodległości i wspomnieniem św. Marcina), ser Liliput, andruty kaliskie, wędzonki ostrzeszowskie, miodówka witosławska, witoldziński kozi ser twarogowy. Nazwy wielu charakterystycznych potraw są zaczerpnięte z gwary poznańskiej: ślepe ryby (zupa z ziemniaków), gzik (twaróg biały), eintopf (zupa jarzynowa). Na tradycyjnym, świątecznym stole w Poznaniu nie może zabraknąć gęsiny, pyz oraz czerniny. Zapraszamy do naszej restauracji, gdzie można skosztować tych dań!